torsdag, mai 22, 2008

Giskes nye diktatur

Jeg skal prøve meg på noe så uvanlig som et bloggeinnlegg om fotball! Hehehe... åh, jadda. :) Ikke om selve spillet da, til tross for at alle går rundt og snakker om tidenes mest spennende Champions League-finale i går. Neida, her snakker vi politikk. :P

Dette er jo ikke en nyhet, ettersom alle nettavisene skrev om det i går. Men uansett; i går presenterte landslaget de nye draktene sine. Og for første gang på ørten år vil ikke det norske flagget være i fokus. I stedet er det laget en logo som bygges rundt en norrøn drage.

Jaja... det engasjerer meg ikke voldsomt, men jeg reagerer likevel med irritasjon når kulturministeren vår - han Giske - nå går inn og blander segi saken. For han vil ha flagget tilbake på drakten. Javel, tenker jeg. Ikke uenig. Men hvorfor skal han på død og liv blande seg inn i slike ting?

For hver sak ministeren blander seg inn i, jo mer føler jeg detaljstyring og diktaturisk kontroll av samfunnet komme krypende. Æsj altså!

La idrett, organisasjoner, trossamfunn og kirke få styre seg selv, Giske. Det er ikke alt som skal styres av politikere. Og ikke alt trenger å være akkurat slik du ønsker det skal være.

5 kommentarer:

totliii sa...

Giske e jo kulturminister å folk påstår jo atte fotball e ein kultur, så då e d jo naturligt atte an blande seg vel?!? ;)

Sveinung sa...

Får håpe det hjelpe at Giske blande sge inn då. Vil heller ha flagget på draktene enn den nye dragelogoen...

Anonym sa...

"Kultur- og kirkedepartementet har ansvar for kultur, kirke, medier, idrett, frivillig virksomhet, tros- og livssynssamfunn og pengespill og lotteri"
Dette er hva det heter seg og med tanke på hvor mye statlige midler som havner i idretten skulle det vel bare mangle at ikke en folkevalgt statsråd sier sin hjertens mening. Eller "dikterer" for den saks skyld. Norsk fotball er ikke noe som driver seg sjøl.

Dette gjelder også kirke, trosamfunn og organisasjoner. For de fleste er det et være eller ikke være med tanke på statlige kroner. Departementet bevilger drøyt en og en kvart mrd til kirke og livsyn. Og statstilskudd til livssynssamfunn og registrerte trossamfunn er kr 324,- pr. medlem. Klart dette er politikerenes anliggende!

Vanligvis er bloggen din hyggelig, interessant lesning. Du er ofte fornuftens røst i galskapens tid. Men dette var et provoserende innlegg!

Det jeg skal være enig med deg i er at Giske er en populistisk kødd. Det norske flagg er jo en kjernesak for selvgode og nasjonalistiske nordmenn. Vi så jo hvordan det engasjerte folk i saken om utenlandske flagg på 17.mai...

Torgeir Hauge sa...

Aha, Jarl! :) Det forundrer meg at jeg ikke provoserer deg oftere. Sånn med tanke på at vi faktisk står en smule fra hverandre innen både politikk og ymse annet. :)

Men la meg putte noen tanker tilbake da; Politikerne er jo valgt av folket, for folket. Bør ikke de stole på at folket (som altså valgte dem) kan klare å styre foretakene sine selv?

Og når det gjelder penger i statskassa, så er ikke disse heller Regjeringen eller politikerne sine. De er folket sine. Både oljepenger og skattepenger er dine og mine, kirkas og idrettens. At de fordeles rundt til sine eiere gir ikke Giske og andre ministre rett til å detaljkontrollere samfunnet.

Nå skal vi ikke gå inn på diskusjon om demokratiet, men når vi en gang har et styresett som vi har i Norge, så bør vi forsvare folkets rett til å ta avgjørelser for seg selv. Både privat og innen organisasjoner.

Nei takk til politisk barnepass, tenker jeg.

totliii sa...

Eg har tagga deg!!!
Informasjon på min blogg.
Håpa live behandle deg godt! Ü