tirsdag, juni 03, 2008

Fra bred til mainstream radiohverdag


I går ble det klart hvem som får sende radio på lokalt plan i Norge de neste 7 årene. Riksmediene har skrevet om Radio 1 som mister sin sendeflate i Oslo. I Bergen, derimot, sitter mange i vantro etter beskjeden om at Kystradioen ikke fikk fornyet sin konsesjon.

Kystradioen startet opp som en av de første lokalradioene i Norge, og har siden 1984 etablert en trofast og bred lytterskare. Redaktør og daglig leder, Vigleik Brekke, har vært med nesten hele veien, og må anses som hjertet i kanalen. I tillegg til sendinger 6 dager i uken, har han også laget saker og vært på politiske møter i de mange kommunene som omkranser Bergen. Mange timer har han lagt ned, og kan ikke beskrives som noe mindre enn en ildsjel, som brenner for lokalradioen.

Bergensavisen (BA), som må regnes som en av Norges med tabloide aviser, overtar nå allmenradio-konsesjonen. BA har ikke tidligere drevet med radio, men søknaden skal ha lovt mer lokalstoff enn noen andre søkere har kunnet tilby. Henger dette sammen med statsstøtten en avis har, men som radioer ikke får? Kan det være vi dypest sett nå ser konsekvensene av den skjevfordelingen det er i pressestøtte i Norge? Etter min mening er det liten tvil om det.

Kystradioen er en seriøs og viktig aktør når det gjelder å levere lokale nyheter fra distriktskommunene rundt Bergen, og har hatt dyptgående dekking av såvel politikk som kultur, med 42 timers sendeflate hver uke. Både lokalpolitikere og folk som bor i distriktene har lært seg å ta Vigleik Brekke alvorlig. Han har vist han kan sakene sine.

Selv om karikaturen av lokalradio som et medie med bingo og køntrimusikk ofte få folk til å trekke på smilebåndene, er disse viktige innslag i det norske mediebildet. De representerer bredden på eteren, som de komersielle og populistiske mainstream-kanalene ikke klarer å dekke. Mange frykter den nye BA-radioen vil bli en blåkopi av eksisterende radiokanaler, som Radio 1 og NRJ, som i sin tur er til forveksling lik P4. Vi får se hvordan det blir. Man skal ikke dømme for hardt om ting man ikke vet. Men at nisje-kanaler, som har lang tradisjon og god oppslutning blant folk, forsvinner på denne måten, er uansett veldig trist og uheldig. Mange lyttere - og spesielt de over 50 - vil nå miste en radiokanal som sender for dem.

Hvis denne avgjørelsen blir stående frykter jeg Hordalands radiotilbud vil bli fattigere og utrolig mye smalere. Uansett om man selv liker å høre på Kystradioen og andre nisjekanaler eller ikke bør en derfor forsvare deres eksistens.

Klikk på faksimilen fra Kystradioens hjemmeside for å lese saken der. De øvrige bildene er faksimile fra NRK Hordalands nettside og bt.no.

3 kommentarer:

Vibeke sa...

Åå så dumt.. Eg like kystradioen veldig godt eg.. Blir jo ikkje det samme uten den.

Anonym sa...

Flott at du tar opp denne saken, Torgeir. Avgjørelsen er en skandale, og slik sett føyer den seg inn i det meste som skjer under dagens norske regime. Den bør så avgjort ankes. I mellomtida får vi starte en folkebevegelse for å bevare Kystradioen. Heia Vigleik!

silje sa...

hallo. dette må ikkje skje. kystradioen e jo dei einaste som spilla hagaviktrioen... :)