Teknologi for "gutta": Om HDTV
I sommer skulle jeg endelig kjøpe meg ny TV. Som gutter flest går jeg på eventyrferd gjennom Elkjøp og Expert opptil flere ganger årlig. Men først nå fikk jeg virkelig gå på jakt. Når man kommer så langt er det vanskelig for "ekte mannfolk" å innrømme overfor ekspeditøren at en ikke skjønner bæret av hva han snakker om.
For tekno-friken i orange, grønn eller blå skjorte (med ALLE knappene trøkket godt igjen, helt opp til halsen) skal prøve å selge deg større og råere, flottere og dyrere enn du vet du har råd til. Og halvparten av tingene han prater er fullstendig over hodet på oss som står der og skal handle. Men å innrømme dette, det tør vi ikke. Hva slags mannfolk er vi dersom vi ikke kan vår teknologi? Derfor blir vi stående og nikke og si "mhm" på de rette stedene - og kommer hjem med et monster-TV vi overhodet ikke trenger.
Altså: Å kjøpe TV er ikke lenger bare-bare. De siste årene har flatskjermene fullstendig overtatt etter de gamle bilderør-skjermene. Og sammen med de blir det gjort et stort nummer ut av begreper som HD og HDTV. Men hva er egentlig HDTV?
Jeg vet det er begrenset hvor mange som bryr seg, men for de to-tre som gjør det: Her er helt enkel og praktisk info. Så slipper du å føle deg fullstendig dum når du går ut for å handle ny skjerm. ;)
HDTV står for High Definition Television, og er en helt ny måte å sende, motta og vise fjernsyn på. Vi får bedre bilder som er langt mer virkelighetstro enn noe vi har opplevd før. HDTV skal være den største endringen innen fjernsyn siden overgangen til fargefjernsyn for nesten 40 år siden.
Med HDTV får vi i tillegg til fem ganger bedre oppløsning også et bilde i bredformatet 16:9. Lyden er som på DVD-filmer. Dette betyr likevel ikke at man automatisk har HD selv om man ser på TV i bredformat. Både NRK, TV 2 og TV Norge sender i dag vanlige TV-signaler i 16:9.
I Norge har det så langt kun vært prøvesendinger i HD-kvalitet, men 1. oktober starter TV Norge i samarbeid med Canal Digital opp sin første kanal i HD. Kanalen kommer til å sende parallelt med den vanlige sendinga, men serier som CSI og Rome vil de som betaler for det kunne se i toppkvalitet.
Satelitt er så langt den beste måten å distribuere HDTV på.
Det vil i mange år til bli sendt TV-signaler i "vanlig" kvalitet, også parallelt med HD. En HD-føring vil sannsynligvis være en tilleggstjeneste som koster ekstra.
Mens TVer merket HDTV kan plugges rett til en distribuskilde som sender i HD, må TVer merket HD-Ready gå via en enhet som tolker HD-signalet rett for TVen.
Og lurer du på hva alle disse fancy inngangene bak på TVen din er? Vel, HDMI er en kablelstandard der en enkelt kabel er alt som trengs for å koble sammen en digitalboks med en "HD-Ready" skjerm. Så vet du i hvert fall det...
Info har jeg stort sett klippet, limt og redigert fra HDTV-forum.
P.S. Etter å ha sjekket markedet, endte jeg opp med å kjøpe på Internett. Der fikk jeg velge selv, i ro og mak - og i rett prisklasse. :)
5 kommentarer:
De eneste som egentlig "trenger" HDTV ennå, må være de som har en Blu-Rayspiller, og/eller de som har Xbox 360/PLAYSTATION 3. Bortsett fra det er det vel strengt tatt ikke vits ennå å betale i dyre dommer.
En TV er vel en langsiktig investering at det er lurt å kjøpe HDTV eller HD-Ready allerede? Det mener i hvert fall jeg... hvis ikke sitter du der om 2-3 år og angrer på kjøpet...
Du skal se at ting vil skje relativt fort på denne fronten, Ingar.
Takker for bra informasjonen. Nyttig den, men er godt fornøyd med min bildedrør-tv som kan vare i 20 år til.
Bjørn
Selvsagt endrer slike ting seg kjapt, og til tross for vår bruk-og-kast-mentalitet er det fornuftig å tenke langsiktig. Så min forrige kommentar var i all hovedsak rettet mot nuet.
eg såg at det sku komme ein HD-kanal. då tenkte eg på deg.
Legg inn en kommentar