onsdag, oktober 25, 2006

Snart gratis, men totalt uberegnelig


Følgende påstand skal stå på forfatters egen regning: Askøybrua er ei av Norges flotteste bruer.

Brua er 1057 meter lang, og har Norges lengste spenn med sine 850 meter. Vakkert ligger den plassert i terrenget også. En imponerende seilingshøyde på 62 meter gjør at også cruise-skipene klarer innseilinga til Bergen.

Siden fullført oppføring i 1992 har askøyværingene betalt i dyre og lange baner for å finansiere hele sulamitten. Med abonnement koster det meg 60 kroner tur/retur for å kjøre inn til byen - i tillegg til vanlig bompengering.

Nå er det imidlertid snart over. 18. november er brua nedbetalt, og det vil fra den dag være gratis å kjøre over. Politikere og andre har forsøkt å ymte frampå at en utvidet betalingsperiode kan finansiere sårt trengte veiprosjekt på øya, men nå har rett og slett befolkningen fått nok. Vi vil, og skal, få vår gratis fastlandsforbindelse.

Så til det uberegnelige: Den siste tiden har det vært komplett umulig å beregne kjøretiden til jobb i rushtiden. For i en hel måned frem til den 18. driver de vedlikeholdsarbeid av festene på brua. Dermed har de sperret av 10 meter av det ene feltet, og lysregulerer strekningen. Det skal være sagt at det har bedret seg etter at de begynte med manuell regulering på de mest trafikkerte tidspunktene, men likevel kan det ta lang tid å passere enkelte ganger. Første dagen dette gjaldt, brukte jeg 40 minutt på denne kilometeren over havet.

Det er verdt å nevne at Askøy er Norges mestvoksende kommune, nå med opp imot 23.000 inbyggere. Det er forventet en enorm tilflytning nå når brua blir gratis, og boligprisene vil stige. Noen som trenger et sted å bo? Jeg har ledig rom! ;)

7 kommentarer:

Liv Iren og Håkon sa...

Skal de holde på med det i en måned??? Trodde det bare var en uke jeg.. Kjipt.. Men jeg ser frem til gratis bro.

Gunhild Lovise og Torstein Habostad sa...

Er det virkelig så lenge siden jeg gikk over broa rett før den åpnet i "toognitti"?!
Ser fram til å kjøre gratis neste gang jeg er hjemme, men det blir jo ei god stund til da...
Hilsener fra Paris!
thabostad@nlm.no
habostad.blogspot.com

Ingar T. Hauge sa...

Er Askøy blitt Norges mestvoksende kommune også nå? Trodde det bare gjalt for Hordaland...

silje sa...

ja, fytti, den broen er fin

eeeeh:)

silje sa...

ja, fytti, den broen er fin

eeeeh:)

silje sa...

ja, fytti, den broen er fin

eeeeh:)

silje sa...

wops