tirsdag, februar 03, 2009

Ikke helt gjennomtenkt?

Jeg har fått meg nytt bankkort. Akkurat det pleier ikke å være så mye å skrive om, men denne gangen fikk jeg kort med databrikke. Flere og flere får dette, og det blir stadig vanligere at butikkterminalene ber deg; "Sett inn kortet". Når dette er blitt aktuelt for meg, har jeg innsett hvor kritisk jeg er.

Målet med det nye systemet er at det skal være mye sikrere enn de gamle magnetstripene. Og det kan helt sikkert være nødvendig med en oppdatering der. Magnetstripen er gammel og sårbar teknologi.

Problemet er at disse kortene er et stort sikkerhetsproblem. Ikke teknisk sett, men av praktiske årsaker. Bare se for deg denne settingen:

Før, når man skulle betale, tok man kortet sitt opp, trakk det gjennom korttermninalen og la det tilbake i lommeboka mens man tastet koden sin. Hele tiden holdt vi altså godt fast i kortet.

Nå skal vi altså sette kortet inn i leseren, taste koden og så vente - mens kortet står i. Du slipper altså taket, og begynner kanskje å legge noen småting du har kjøpt i lomma. Blir du distrahert eller er kronisk distre, kan du derfor risikere å gå ut av butikken uten kortet ditt. Det blir nemlig stående igjen i terminalen.

I tillegg føler jeg at det nye betalingssystemet tar lenger tid. Det er kanskje prisen vi må betale for sikkerheten, men går det ikke an å få til et sikkert, men lettere system?

Dette er ikke godt nok, syns jeg. Hva tenker du?

7 kommentarer:

Lars Krsitian, Hannah Eline og Hannamaria Elena sa...

viktig, viktig. det er helt sant. hadde jeg villet, kunne jeg snappa personen foran meg i køens kort mens den stod i, rette tter å ha sett hvilken kode hun tastet. det har jeg faktisk aldri tenkt på. og du, ta og legg til bloggen til meg og Lk, da, den er vaarthjem.blogspot.com

tenkt så kjekt at dere er gift! har dere det bra? (host)

Kristin sa...

Veldig klokt tenkt Torgeir! Bare en liten kommentar: Det er som oftest ganske vanskelig å bare gå fra kortet i leseren iom at den hyler godt fra seg hvis betalingen er godkjent og kortet fremdeles står i;-)Men lykke til med nytt kort!

Vibeke sa...

Til både Kristin og Torgeir:
Eg sto ein gong bak ein mann som betalte på den måten, og han tok imot posen med det han hadde kjøpt og gjekk gla og fornøgd. Kortet sto igjen, og han som sto bak disken måtte rope ut at han hadde glømt det. Kanskje ein litt distrè person? Det går hvertfal ann å gå frå kortet sitt.
Kjenne eg meg sjøl rett, så klare eg det sikkert ein dag eg òg..

Eirik Brekke Hauge sa...

Hahahaha, du begynne å bli så gammal at du e redd for alt nytt torgeir, det blir ein vane sak, tro meg, eg står alltid å ser ette om kortet e godkjent å så tar eg det ut igjen å ner i lommabokå før eg tar tingå mine å går. Å eg har ofta veldig masse eg ska rekka, så eg e ganske distrè :P

totliii sa...

ja... d e sant d... d tar långe ti...

Ingar T. Hauge sa...

Har vel strengt tatt aldri sett på det som noe problem. Selv skjuler jeg alltid koden når jeg taster den inn, uansett hvor det måtte være. Kortet har jeg heller ikke "for vane" å glemme igjen. Tror det hele er en tilvenningssak. Det blir som når du er i land hvor du i ATMs får pengene først og kortet deretter, istedenfor kort først og så pengene. Man må bare bli vant til det.

Torgeir Hauge sa...

Slike innlegg viser meg at i hvert fall noen få mennesker leser bloggen min. ;) Litt gøy det da.

Jeg har lest dere alle, linker er opprettet og tankene snurrer videre.