tirsdag, mai 31, 2005

Svensk film på sitt sterkeste


Jeg har tidligere kun hørt om fenomenet. Mandag kveld opplevde jeg det selv da jeg og Turid var på kino og så den svenske filmen "Så som i Himmelen". Da filmen var ferdig og rulleteksten kom, ble hele salen sittende.

Helt til siste slutt satt folk musestille. En utrolig bra film, og en slutt som jeg vil tro fremkalte tårer hos flere i forsamlingen. Når rulleteksten først kom, trengte folk tid til å fordøye det hele før en gikk ut i virkeligheten igjen. Og jammen var det ikke sporadisk klapping i salen idet lyset ble slått på også!

For å beskrive filmen kan det være et poeng å nevne at undertegnede er kronisk skeptisk til nordisk film, og må ved hver annledning overtales for å gå og se slike. Derfor er det ikke bare-bare når jeg herved erklærer: "Så som i Himmelen" er en mesterlig god film - så å si uten sidestykke.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Jaaa! Den e så bra. Et must i dvd samlingen! Eg ble helt målløs når eg så den, og eg var også veldig tvilende når eg ble dratt med på den, men eg e skikkelig glad for at eg gjorde det no!! Kan også anbefale Ondskapen av Jan Gillon. Svensk, men veldig, veldig bra!

Anonym sa...

Romantic...

Det er jo ikke en hemmelighet at nordisk film har et større register å spille på enn de evinnelige Hollywood-produksjonene som MÅ ha med en skytescene, en dampende romantisk scene og en hvit og en neger i hovedrollene.

Turid sa...

Det er også en film som virkelig "røsker" litt i de kristne normene og reglene vi har laget omkring troen vår. At filmskaperen karikaterer veldig, av og til på grensen til å overdrive, får heller bare være... Jeg skjønner godt hvorfor den var verdig en oscar-nominasjon... Steinbra film!

Anonym sa...

Men jeg ser at verken Turid eller Torgeir har utdypet den romantiske scenen som utspilte seg i kinosalen.

Turid sa...

Nå var kankje ikke akkurat dette en typisk klinefilm.
Og jeg og Torgeir har ikke for vane å kline så mye uansett...

agk sa...

En gang må jo være den første for dere og. Hvorfor ikke ta en ny tur på kino og se f.x. Hitch? En flott og enkel Hollywood-film om en matchmaker. Går i sal 12 på Paléet kl. 21.15 ikveld ;)

Jeg har ikke fått sett "Så som i himmelen" enda, så jeg har ingen kommentar om den...
Kanskje imårra?

Solfrid og David sa...

ka handla filmen om??

Turid sa...

En kjent musiker og dirigent flytter tilbake til ei lita svensk bygd etter mange år ute i den store verden. Hans hovedoppgave blir fort å hjelpe det lokale kirkekoret. I dette koret er det mange spesielle folk, og utrolig mange forskjellige skjebner. De fleste i bygda elsker den rare musikeren, mens noen absolutt ikke gjør det. Det er engentlig dette det handler om... og litt til.. men det kan jeg ikke si, for du må gå å se filmen ei gang...

Anonym sa...

Ja, aktivitet her, ser jeg. Turid ordner opp og svarer på det meste her, så jeg kan bare passivt sitte og se på. Forøvrig: Hitch har jeg allerede sett, Alfred. Det var bursdagspresang fra søster. Holdt på å le meg ihjel inni mellom. Så jeg driter i de dårlige kritikkene som har kommet om filmen og sier: Hysterisk bra! :)

Anonym sa...

Så som i himmelen anbefales på det varmeste! :-)

Knallfilm!

HåBo

Anonym sa...

har du gått i hi?

agk sa...

Er fullstendig enig med deg, Torgeir. Hitch e kul. Eg ga den vel faktisk en 5'er ;)

Liv Iren og Håkon sa...

Hitch var sinnsykt morsom§ Pleier ikke å ha sansen for will smith... men denne filmen var topp!! Likte spessielt q-tip dansen .. hehe