lørdag, april 01, 2006

Historien om 1. april

1. april. En snedig dag, selv om datoen i seg selv ikke er mer snedig enn alle andre vi har. Likevel er den så spesiell. Mange ganger har jeg lurt på "hvorfor?". Hvor stammer egentlig dette tullet med å lure hverandre opp i stry fra? Selv har jeg ikke lurt noen i dag, og heller ikke har noen prøvd å lure meg. Disse tingene blir det vist mindre og mindre av jo eldre man blir. Slik virker det ihvertfall på meg.

VG Nett hadde i anledning dagen en liten sak om bakgrunnen for aprilsnarr. Siden de har tatt seg friheten å klippe direkte fra nettleksikonet Wikipedia, så har jeg likesågodt gjort den samme synden mot dem:

Opprinnelsen til dagens aprilspøk er omdiskutert, men mye tyder på at vår form for aprilsnarr stammer fra Frankrike.

Skikken skriver seg tilbake til 1500-tallet. Frankrike gikk da som det første europeiske landet over til den gregorianske kalenderen som innebar at det nye årets start ble flyttet fra slutten av mars til 1. januar. Som alltid når man innfører nye systemer var det noen etternølere som valgte å holde seg til det gamle. De som fortsatte å bruke den gamle kalenderen ble offer for lureri fra resten av befolkningen, og de lurte fikk kallenavnet «Poisson d'Avril» eller aprilfisk.

«Donner le poisson avril,» som oversatt betyr å «gi noen aprilfisken,» var franskemennenes aprilspøk og gikk ut på å feste en papirfisk i all hemmelighet på ryggen til den som ble narret. Papirfisk spøken brukes av franskmenn den dag i dag, og i Italia sier man aprilfisk når vi nordmenn ville sagt aprilsnarr.

Oppgjennom årene har diverse aviser, radio- og tv-kanaler sett det som sin oppgave å lure en hel befolkning. En av de meste kjente aprilspøkene er BBC-programmet, Panoramas, aprilspøk fra 1957 som viste et innslag med sveitsere som høstet spagetti av trær. Innslaget utløste telefonstorm på sentralbordet til BBC med briter som lurte på hvor de kunne få tak i sitt eget spagetti-tre.

SE BBC-INNSLAGET FRA 1957 HER

I 1965 annonserte BBC at de nå hadde utviklet teknologi så de kunne sende lukt så vel som lyd og tv-bilder. I følge rapportene skal kanalen ha fått henvendelser fra publikum som mente innføringen av den nye teknologien var vellykket.

Bergens Tidene hadde en vellykket aprilspøk i 1987 da de skrev at det var gjort et beslag på 10 000 liter smuglervin som skulle deles ut til bergensere som møtte opp på vinmonopolet den dagen. Da polet åpnet stod flere personer klare utenfor med flasker og bøtter for å kreve sin del av smuglervarene.