torsdag, mai 18, 2006

Et langt gjesp fra Da Vinci

Jeg tror at jeg er den første i mine blogge-kretser til å omtale filmatiseringen av verdens mestselgende roman; "Da Vinci-koden". 18. mai kl. 20.30 gled teppet til side og åpenbarte bildene jeg har ventet på og gledet meg til i over et år nå.

Jeg ble skuffet. Første halvdel av filmen sovnet jeg nesten, og måtte flere ganger ta meg sammen og tenke: "Jeg kan rett og slett ikke gå glipp av dette... det vil frata meg alle rettigheter til senere å diskutere filmen". Så jeg holdt meg våken, mens noe av konsentrasjonen gikk til å finne ut hvorfor dette ble kjedelig.

For mens Dan Brown bruker effekter som korte kapitler med hurtig tempo i handlingen, trekker Tom Hanks og gjengen dette ut i det uendelige. Selvsagt er det lettere å avslutte kapitler i en bok på et spenningsnivå som gjør at en bare lese neste linje - som tilfeldigvis setter i gang neste kapittel. En film er en helhet, og kan ikke på samme måte deles opp i små deler.

Likevel; Filmens tempo tar seg opp siste halvdel, og til tider kan den bli riktig spennende og artig. Sir Ian McKellen, som spiller Sir Leigh Teabing, er en fargeklatt sådan. Men så skjer det katastrofale. Fra å være på et 80% fart- og spenningsnivå, kollapser rett og slett hele historien og avsluttes med de tørreste og kjedligste oppklaringsminuttene jeg noen gang har sett på film. Jeg regelrett satt og gjespet og gjespet de siste 10 minuttene.

Jeg har alltid hatt sansen for bokas plot - som den fiksjonen og det lappeteppet av konspirasjonsteorier den er. Uten å ta debatten videre her så synes jeg de store protestene som har kommet fra enkelte kristne kretser grenser til det useriøse. Jeg er ikke sikker på om de fleste som går i tog mot filmen i disse dager faktisk har lest boka.

Opus Dei, den katolske sekten som får hard medfart hos Dan Brown, sier på sin side at de aldri har støttet boikotet av filmen. "- Jeg støtter ikke forbud eller sensur av filmen. Dette har gitt voldsom oppmerksomhet rundt Opus Dei. Jeg tror det vil komme noe godt ut av det. Guds veier er uransakelige," sier Thomas Bohlin, overhode for Opus Dei i USA til vg.no.

Og på NRK så jeg en pressekonferanse hvor de sentrale skuespillerne svarte på kritikken fra media som hadde sett filmen i Cannes. Homofile Ian "Gandalf" McKellen, som spiller den eksentriske rikmannen Sir Leigh Teabing i "Da Vinci-koden" sa der: "Jeg forundrer meg over at Kirken og dens tilhengere protesterer slik de gjør mot denne filmen. I mange år har Kirken prøvd å avkrefte ryktene som sier at Jesus var homofil. Denne filmen viser jo at Kirken har rett...".

Vel vel... litt humor kan ikke skade. Og vi bør heller ikke kvele kritiske tanker mot det vi tror på. Kun ved å sette fingeren på sentrale sannheter i ens tanker, lærer en å argumentere for ens egne synspunkter.

7 kommentarer:

Ingar T. Hauge sa...

Interessant.

Anonym sa...

11. juni er den magiske datoen, da skal vi ha visning av filmen på Storstuggu med påfølgende samtale. Undertegnede innleder. Gleder meg fortsatt, men merker at det er litt skuffende å registrere at alle anmeldere (uten unntak) så langt er negative. Traileren så jo så lovende ut.

Dan Brown er for øvrig en helt. Han har gjort det legitimt å diskutere teologi på fest. Hurra!

Anonym sa...

Forresten: www.davincikoden.info er verdt et besøk. Der kan man for eksempel lese masse spennende om bakgrunnen for en del av konspirasjonsteoriene som serveres i daVinci-universet. Det er faktisk spennende lesning - og lærerikt, ikke minst! Herved anbefalt.

agk sa...

Ai ai ai, Torgeir! Du har virkelig gått i fella. Fordi du har lest boka, håper du filmen vil klare å formidle det samme. Men du ser deg blind på det hele, og oppfatter det som kjedelig. Ikke bra. Hadde du derimot konsentrert deg om å se filmen som om du IKKE hadde lest boka kunne du klart deg.

Jeg har lest boka, og sett filmen, og er fornøyd. Filmen er faktisk god! Men har du lest boka vet du jo hva som skjer videre, og store deler av spenningen fjernes. Ulempe.

Idag var jeg på seminar med Bjørn Are Davidsen, og jeg ble positivt overrasket. Jeg var faktisk dønn enig med han i hans syn på saken! Var igrunn litt skeptisk, men vi tenker faktisk skremmende likt. Og han har bøttevis med bakgrunnskunnskap som jeg ikke har ;)

Filmen er ikke langdryg, og gir faktisk en bedre historie enn boka. Fordi noen feil er rettet opp av Ron Howard. Dan Brown er jo ikke kjent for å sin mangel på fakta-feil

Torgeir Hauge sa...

Jeg står på mitt: Filmen er dørgende kjedelig - ikke fordi jeg har lest boka, som du sier, men fordi den beveger seg utrolig sakte fremover.

Skuespillerprestasjonene overbeviser meg heller ikke. Og det kommer fra en som til vanlig har stor sans for Tom Hanks.

Davidsen er ikke dum han nei. Han var forresten gjest i "Fredag", sammen med Tom Egeland. Interessant! :)

Konklusjon: Felle? Hvilken felle? Jeg har ikke gått i noen som helst felle jeg. Filmen er bare ikke god nok.

totliii sa...

leiv magnus gir filmen relativt bra kritikk på filmforum.net.

e kje heilt sikker på om eg gidde å sjå an eg egentligt.

Anonym sa...

Ej he ikkje lest boka, men sett filmen. Må sei mej heilt enig me dej: den va i lengre perioder dørgande kjedelig. Etter 1 1/2 time va ej rimelig lei. Heldigvis tok det sej opp litt etterpå, for so å ende med en "ka e vitsen med den slutten her"-slutt. Skuff. Menmen, no veit ej litt meir om ka da Vinci-koden handla om.